از جمله رایجترین مشکلاتی که در سرویسهای دورهای و نگهداری خودرو تشخیص داده میشود، سفت شدن پدال ترمز است. در بروز این مشکل عوامل مختلفی دخیل هستند. عواملی که اگر به موقع برطرف نشوند، به طور قطع تهدیدی جدی برای ایمنی سرنشینان خودرو تلقی میشوند. در این مقاله با ما همراه باشید تا با 8 دلیل عمده سفت شدن پدال ترمز آشنا شویم.
سفت شدن پدال ترمز یعنی چه؟
زمانی که در حال رانندگی هستید و به هنگام ترمز گرفتن با مقاومتی از سوی پدال ترمز مواجه میشوید، اصطلاحا میگویند که پدال ترمز سفت شده. در این حالت باید فشار بسیار بیشتری به پدال وارد کنید تا نیروی ترمز مدنظر شما به لنتها منتقل شود. این مشکل بنابر منشا آن ممکن است به صورت تدریجی ایجاد شود و یا به صورت ناگهانی پدال شما را از کار بیندازد.
در هر حال سفت شدن پدال ترمز از جمله رایجترین ایرادات فنی خودرو است که به هیچ عنوان نباید آن را نادیده گرفت. عملکرد نادرست پدال یک تهدید بزرگ برای ایمنی سرنشینان است که باید در اسرع وقت تعمیر شود.
8 دلیل سفت شدن پدال ترمز
اگر به هنگام ترمزگیری متوجه پدال سفت خودرو شدید، بدانید که این مشکل میتواند منشاءهای گوناگونی داشته باشد. در ادامه این مقاله 8 دلیل عمده سفت شدن پدال ترمز به همراه راهکار خنثی کردن آنها را با هم مرور میکنیم.
1-بوستر ترمز خراب
از جمله مهمترین قطعات سیستم ترمز دیسکی، جعبه فلزی به نام بوستر ترمز است. مایع هیدرولیکی که در این قطعه به کاررفته نیروی وارد شده از سمت پدال را تا چند برابر افزایش میدهد و سپس آن را به لنتها منتقل میکند. در حقیقت این بوستر ترمز است که توقف یک خودروی 2 تنی را تنها با فشار پا ممکن میکند.
بنابراین با سفت شدن پدال ترمز و انتقال نامناسب نیروی ترمز یکی از اولین حدسهای تعمیرکاران، خرابی بوستر است. برای سنجش سلامت بوستر ترمز یک آزمایش ساده وجود دارد:
- در حالت خاموش، پشت فرمان بنشینید و پدال ترمز را فشار دهید. اگر پدال بدون مقاومت فشرده میشود، بوستر سالم است.
- اگر در حالت خاموش متوجه سفتی پدال شدید، خودرو را روشن کنید و بار دیگر پدال را فشار دهید. اگر سفتی برطرف شد یعنی بوستر سالم است. در غیر اینصورت برای بررسیهای بیشتر، خودرو را نزد تعمیرکار ببرید.
راهکار
بوستر ترمز بنا بر نوع نقصی که در آن ایجاد شده، عموما تعویض میشود و قابل تعمیر نیست.
2-نشتی شلنگ خلاء
بوستر ترمز بوسیله یک شلنگ پلاستیکی هوا را به داخل موتور میکشد و یک حالت خلاء را در سیستم ترمز پدید میآورد. هر گونه ترکخوردگی و یا پوسیدگی در سطح این شلنگ باعث میشود که مکش هوا بهدرستی صورت نگیرد و در نتیجه حالت خلاء ایجاد نشود. بدین ترتیب، نیروی ترمز کامل منتقل نشده و پدالها سفت میشوند. اگر به هنگام فشردن پدال صدای خش خش میشنوید، احتمالا شلنگ خلاء دچار نشتی شده است.
راهکار
شلنگ خلاء باید تعویض شود. دقت کنید که نوع و اندازه شلنگ باید متناسب با سیستم ترمز خودرو شما باشد.
3-خرابی دریچه شیر یکطرفه
دریچه شیر یکطرفه هوا را در داخل موتور محبوس میکند و به بوستر در حفظ حالت خلاء کمک میکند. حال اگر این دریچه دچار هرگونه نقص فنی شود، به عنوان مثال بشکند، حالت خلاء سیستم ترمز مختل شده و در نتیجه آن پدال ترمز سفت میشود.
راهکار
دریچه شیر یکطرفه جزء یکی از بخشهای مهم در سیستم ترمز خودرو است و اگر دچار شکستگی شود حتما باید آن را تعویض کنید.
4-گرفتگی کالیپرهای ترمز
کالیپرهای ترمز در آخرین حلقه از سیستم ترمز خودرو قرار دارند و نقش اصلی آنها فشار دادن لنتها به روتور و توقف وسیله نقلیه است. اگر به هر دلیلی این کالیپرها وظایف خود را بهدرستی انجام ندهند به عنوان مثال پیچهای آنها دچار گرفتگی شود، پدالهای ترمز سفت میشوند.
راهکار
گرفتگی کالیپرها معمولا بدون نیاز به تعویض و با مداخله تعمیرکار برطرف میشوند.
5-جمع شدن گل و لجن در سیستم ترمز
روغن ترمز که در لولههای ترمز تجمعیافته چسبنده است و در طی زمان گل و لای زیادی را به خود جذب میکند. بدین ترتیب با تجمع آلودگی، حرکت این روغن مختل شده و موجب سفت شدن پدال ترمز میشود.
یک راه برای تشخیص این مشکل، بررسی روغن ترمز است. روغن ترمز سالم رنگ کهربایی و غلظتی شفاف دارد. در مقابل روغنهای کثیف حالتی تیره و غلیظ دارند و باید دور ریخته شوند.
راهکار
در راهنمای کامل زمان تعویض قطعات خودرو، گفتیم که بهترین زمان برای تعویض روغن ترمز هر 50 هزار کیلومتر است. با تعویض به موقع این روغن از بروز مشکلات این چنینی جلوگیری کنید.
6-عدم تناسب بین محور و طول پدال ترمز
محور و طول پدال ترمز در حالت استاندارد نسبتی 4 به 1 دارند. اگر به هر دلیلی این تعادل به هم بخورد، فشار پدال به بوستر منتقل نمیشود و در نتیجه آن سیستم ترمز به درستی کار نمیکند.
راهکار
متاسفانه عدم تعادل بین نقاط محوری پدال، نیازمند تعمیرات در سطح تخصصی و پیچیده است که گاها میتواند هزینهبر نیز باشد.
7-ساییدگی لنت ترمز
اگر سطح فلزی لنت ترمز دچار ساییدگی شود، یعنی عمر آن به پایان رسیده. لنت ترمز ساییدهشده قدرت ترمزگیری را به حد قابلتوجهی کاهش میدهد و در مواردی باعث سفت شدن پدال ترمز میشود.
برای تست این وضعیت، در سرعت پائین ترمز بگیرید. اگر صدای جرجر شنیدید، احتمالا عمر لنتهای ترمز شما به اتمام رسیده.
بیشتر بخوانید: 7 صدای مهم خودرو که باید جدی بگیرید.
راهکار
لنت ترمز خراب باید حتما در اسرع وقت تعویض شود. در مورد زمان مناسب برای تعویض لنت ترمز در اینجا بخوانید.
8-خرابی سیلندر اصلی
فشار ترمزی که از طریق پدال وارد میشود، بوسیله سیلندر اصلی به چرخهای جلو و عقب منتقل میشود. مایع ترمزی که در این سیلندر وجود دارد، نیروی مکانیکی را به نیروی هیدرولیکی تبدیل میکند. اگر به هر دلیلی این سیلندر آسیب ببیند، ترمزها قفل میشوند و نیروی وارده به چرخها منتقل نمیشود.
راهکار
برای بررسی مشکل و رفع آن، تعمیرکار متخصص باید به دقت سیلندر اصلی ترمز را مورد بررسی قرار دهد و در مورد تعویض یا تعمیر آن تصمیم بگیرد.
جمعبندی
در مورد 8 دلیل رایج سفت شدن پدال ترمز توضیح دادیم. در انتها فراموش نکنید که تشخیص منشا این مشکل و انجام اقدامات لازم برای رفع آن تنها از عهده تعمیرکاران خبره و تکنسینهای متخصص خودرو برمیآید. در مجموعه عبادی مفتخریم تا اعلام کنیم که علاوه بر خدمات تخصصی کارشناسی خودرو، خدمات تعمیرگاهی نیز در شعبه سهروردی ما ارائه میشوند. دانش بهروز، تجهیزات تعمیرگاهی پیشرفته و تکنسین مجرب از جمله ویژگیهای بسته خدماتی ما هستند.
برای دریافت مشاوره و رزرو نوبت از طریق لینک زیر اقدام کنید.
سوالات متداول
سفت شدن پدال ترمز نشانه چیست؟
1-خرابی بوستر. 2-نشتی شلنگ خلاء. 3-خرابی دریچه شیر. 4-گرفتگی کالیپر ترمز.
رایجترین دلیل سفت شدن پدال ترمز کدام است؟
بروز نقص در بوستر ترمز.
راههای تعمیر سفت شدن پدال ترمز چیست؟
1-تعویض بوستر ترمز. 2-تعویض شلنگ خلاء. 3-تعمیر کالیپر ترمز. 4-تعویض روغن ترمز.