همه رانندهها میدانند که سرویسهای دورهای در حفظ سلامت خودرو بسیار تاثیرگذارند. در طی این سرویس، تعمیرکاران عملیاتهای مختلفی را روی خودرو اجرا میکنند که از مهمترین آنها میتوانیم به تعویض روغن موتور اشاره کنیم. فرآیند سادهای که با کمی آموزش، به راحتی در پارکینگ منزل شما قابل اجرا است.
اگر میخواهید در تعویض روغن موتور خودکفا شوید، با ما در این مقاله همراه باشید. در ادامه اصول کلی آموزش تعویض روغن را در 7 گام اساسی با هم بررسی میکنیم.
آموزش گام به گام تعویض روغن ماشین
از جمله اجزای سیستم موتوری خودرو که نقش بسیار مهم و پررنگی در راهاندازی موتور دارد، روغن موتور است. این ماده روانساز و محافظ، اصطکاک بین قطعات داخلی موتور را از بین میبرد و به خنکسازی و پاکسازی کلی سیستم کمک میکند. انواع روغن موتور به دستههای مختلفی تقسیم میشوند:
- روغن موتور معدنی: به صورت مستقیم از نفت خام تهیه میشود و در مقایسه با بقیه روغنها از کیفیت پائینی برخوردار است.
- روغن موتور نیمه سنتتیک: ترکیبی از روغن معدنی و روغن سنتتیک است و کیفیت بهتری نسبت به روغن معدنی دارد.
- روغن موتور سنتتیک: از مواد شیمیایی مصنوعی ساخته شده و بهترین کیفیت را دارد.
اگر میخواهید عملکرد موتور خودرو را حفظ کنید و از فرسودگی قطعات آن جلوگیری کنید، باید روغن موتور را در زمان مناسب خود تعویض کنید. در مورد بهترین زمان تعویض روغن موتور در این مقاله بخوانید.
بسیاری از رانندهها برای صرفهجویی در هزینهها، به جای مراجعه به تعمیرگاه ترجیح میدهند که خودشان روغن موتور را تعویض کنند. اگر شما هم کنجکاو هستید که با این فرآیند آشنا شوید، برای دریافت آموزش تعویض روغن با ما تا انتها همراه باشید.

گام اول: نوع و مقدار روغن موردنیاز را تعیین کنید.
قبل از هر کاری بهتر است ابتدا زمانی را به مطالعه دفترچه راهنمای خودرو اختصاص دهید. سازندگان در مورد نوع و مقدار دقیق روغن موتور در دفترچه توضیح دادهاند. توجه کنید که عمل کردن به توصیههای آنها، با اینکه ممکن است در حال حاضر هزینه بیشتری را به شما تحمیل کند اما در نهایت به نفع شما خواهدبود.
بعد از اطلاع از نوع و مقدار روغن، میتوانید به فروشگاههای لوازم خودرو مراجعه کنید و خرید خود را انجام دهید.
گام دوم: لوازم موردنیاز خود را جمعآوری کنید.
در گام دوم از آموزش تعویض روغن، با لوازم و تجهیزات موردنیاز برای ادامه کار آشنا میشوید. در کل فرآیند تعویض روغن، شما به ابزارهای زیر نیاز دارید:
- روغن و فیلتر روغن: در جریان تعویض روغن، فیلتر آن را نیز حتما باید نو کنید.
- آچار: برای جدا کردن فیلتر روغن و دریچه تخلیه به یک عدد آچار نیاز دارید.
- قیف و ظرف تخلیه: برای تخلیه و هدایت روغن قدیمی از این وسایل میتوانید استفاده کنید.
- جک و پایههای ایمنی: برای بالا آوردن خودرو به یک جک محکم و پایههای ایمنی نیاز دارید. از یک جفت رمپ فولادی مخصوص نیز میتوانید استفاده کنید.
گام سوم: خودرو را آماده کنید.
برای تعویض روغن باید خودرو را روی یک سطح صاف و مسطح قرار دهید و کمی صبر کنید تا سیستم اگزوز قدری خنک شود. بهتر است به هنگام شروع کار، موتور و روغن آن تا حدودی گرم باشند اما داغ نباشند.
جهت دسترسی بهتر به قسمت زیرین خودرو، میتوانید با استفاده از جک، خودرو را بالا ببرید. همچنین در طی این فرآیند، نیازی به درآوردن لاستیکها نیست.

گام چهارم: روغن قدیمی را تخلیه کنید.
قبل از شروع کار، باید فیلتر روغن و پلاگین تخلیه را پیدا کنید. بیشتر خودروها یک فیلتر پیچی در قسمت پائین دریچه تخلیه خود دارند. سپس یک ظرف تخلیه آماده میکنید و آن را درست در مقابل این قسمت قرار میدهید. در نهایت درپوش تخلیه روغن را قدری شل کنید تا روغن به آرامی داخل ظرف بریزد.
برای برخی از خودروها ممکن است روغن قدیمی با قدری زاویه از دریچه خارج شود. بنابراین ممکن است در حین تخلیه مجبور شوید ظرف را مدام جابهجا کنید. دقت کنید که با برداشتن درپوش پرکننده روغن، جریان روغن خروجی شدیدتر میشود.
گام پنجم: فیلتر روغن را تعویض کنید.
در این مرحله از آموزش تعویض روغن، باید فیلتر قدیمی را خارج کنید. فیلتر قدیمی اگر درست نصب شده باشد، در آوردن آن نیز راحت خواهدبود. دقت کنید زمانی که فیلتر خارج میشود، روغن با شدت بیشتری بیرون میریزد. بهتر است از قبل چند دستمال آماده در کنار دست خود داشته باشید.
فیلتر جدید را قبل از نصب قدری به روغن جدید آغشته کنید. برای سفت کردن فیلتر از آچار استفاده کنید. در نظر داشته باشید که فیلترهای روغن تا حدود سه چهارم دور سفت میشوند. بعد از جاگذاری فیلتر جدید، درپوش روغن را محکم ببندید.
گام ششم: روغن جدید را اضافه کنید.
در مرحله بعدی باید روغن جدید را اضافه کنید. طبق توصیههای درج شده در دفترچه راهنمای خودرو، مقدار روغن جدید را جدا کنید و آن را به آرامی به داخل محفظه بریزید.
با استفاده از شاخص سطح میتوانید میزان سطح روغن را اندازه بگیرید و مطابق با آن، حجم نهایی را تنظیم کنید.

گام هفتم: موتور را روشن کنید.
بعد از اتمام کار، حدود سی ثانیه خودرو را روشن کنید تا روغن تازه به گردش دربیاید. سپس موتور را مجدد خاموش کنید و سطح روغن آن را بررسی کنید. همچنین اطراف درپوشها و فیلترها کنترل کنید تا از نبود هرگونه نشتی مطمئن شوید.
نشتی روغن از جمله رایجترین ایرادات فنی خودرو است که در ادامه میتواند هزینههای بسیار سنگینتری را بر جای بگذارد.
در آخرین مرحله از آموزش تعویض روغن، یادتان باشد که تاریخ تعویض و نوع روغن جدید را حتما یادداشت کنید تا در دفعات بعدی کارتان راحتتر شود.
جمعبندی
آموزش تعویض روغن موتور که در این مقاله به توضیح مراحل آن پرداختیم، از جمله دروس مقدماتی و پایه در آموزش تعمیرات خودرو است. شما میتوانید این دورههای تئوری و عملی را در بالاترین سطح ممکن از آکادمی عبادی دریافت کنید.
به علاوه آموزش دورههای مختلف، در مجموعه کارشناسی خودرو عبادی خدمات مختلفی مربوط به کارشناسی خودرو و سرویسهای دورهای خودرو نیز ارائه میشوند. ما بیش از 10 شعبه فعال در سراسر ایران داریم و با همکاری با بیش از 300 تکنسین متخصص، کاملترین و پیشرفتهترین سطح خدمات مربوط به خودروهای داخلی و خارجی را ارائه میدهیم. برای اطلاعات بیشتر و تماس با ما از طریق لینک زیر اقدام کنید.
سوالات متداول
مراحل تعویض روغن موتور خودرو کدامند؟
1-آمادهسازی خودرو. 2-تخلیه روغن قدیمی. 3-تعویض فیلتر روغن. 4-اضافه کردن روغن جدید.
برای تعویض روغن موتور خودرو به چه ابزارهایی احتیاج داریم؟
1-روغن. 2-فیلتر روغن. 3-آچار. 4-ظرف تخلیه. 5-جک.
نوع و مقدار روغن جدید را چگونه تعیین کنیم؟
در گام اول از آموزش تعویض روغن، با مراجعه به دفترچه راهنمای خودرو در مورد نوع و مقدار روغن موردنیاز مطالعه میکنید.