اگر قصد خرید یا فروش موتور سیکلت را دارید، حتما قبل از معامله ترتیب یک جلسه کارشناسی با تکنسین متخصص را بدهید.
در کارشناسی این وسیله نقلیه همچون کارشناسی خودرو، وضعیت سلامتی آن با بررسی بدنه و سیستمهای فنی سنجیده میشود. کارشناسان متخصصی که در اینجا حضور دارند به شما در کشف ایرادات نهفته موتور سیکلت پیش از خرید کمک میکنند. در این مقاله همراه ما باشید تا نگاهی به مراحل کارشناسی موتور سیکلت و برآورد هزینه آن بیاندازیم.
مقدمهای بر فرآیند کارشناسی موتور سیکلت
در دنیای ماشینی امروز که بیشتر مصرفکنندهها طالب راحتی هستند، شاید دیگر کمتر کسی سراغ خرید موتور سیکلتها برود. رانندگی پرخطر، مسیرهای غیراستاندارد، طول عمر پائین و استهلاک بالا از جمله دلایلی هستند که بیشتر مردم امروزه دیگر سراغ این وسیله نقلیه نمیروند. اما برای سفرهای درونشهری مخصوصا در شهرهای شلوغ و پرترافیک، موتور سیکلت همچنان یک گزینه عالی و بهصرفه است.
هزینههای تعمیر و نگهداری پائین، رانندگی سریعتر و مصرف بهینه سوخت دلایلی هستند که طرفداران این وسیله نقلیه برای خرید آن دارند. صرف نظر از نقاط قوت و ضعف خرید موتور سیکلت نسبت به ماشین، باید بدانید که خرید و فروش این دو وسیله نقلیه تقریبا روند یکسانی را طی میکنند. همانطور که خودروهای خود را قبل از خرید نزد کارشناس خودرو میبرید تا از سلامت آن اطمینان حاصل کنید، موتور سیکلت نیز باید یک جلسه کارشناسی را زیرنظر تکنسین متخصص بگذارند.
کارشناسی موتور سیکلت پیش از خرید از جمله فرآیندهای مهم و ضروری است که به هیچ عنوان نباید پشت گوش بیاندازید. چرا که در طی این جلسه، تمام ایرادات آشکار و پنهان دستگاه شناسایی میشوند و شما با اطلاع از وضعیت فعلی موتور سیکلت اقدام به قبول یا رد معامله میکنید.

مراحل کارشناسی موتور سیکلت
کارشناسی موتور سیکلت و خودرو بسیار مشابه همدیگرند. به طوریکه مراحل کارشناسی خودرو به همان ترتیب برای موتور سیکلت نیز تکرار میشوند. زمانی که شما موتور سیکلت موردنظر را برای کارشناسی میبرید، تکنسین متخصص در طی سه مرحله زیر موتور را بررسی میکند.
بررسی ظاهر و بدنه موتور
در اولین مرحله از کارشناسی موتور سیکلت، بدنه و ساختار آن مورد آزمایش قرار میگیرند. کارشناس با استفاده از لوازم و تجهیزاتی که در اختیار دارد، ایرادات ظاهری موتور را برملا و درصد آسیبها را مشخص میکند. به طور کلی در بررسی بدنه موتور، اقدامات زیر انجام میشوند:
- بررسی وضعیت رنگ: خط و خش، زنگزدگی یا خوردگیهای بدنه به دقت بررسی میشوند. روشهای تشخیص رنگ اصلی کارخانه از رنگزدگی ترمیمی که در کارشناسی خودرو استفاده میشوند، اینجا نیز کاربرد دارند.
- بررسی چرخ و لاستیک: میزان سایش لاستیک، عمق عاج و وضعیت قرارگیری آنها کنترل میشود.
- بررسی سیستم تعلیق: عملکرد سیستم تعلیق در حالت سکون و در حال حرکت بررسی میشود و هرگونه مشکلات احتمالی گزارش میشوند.
بررسی سیستمهای فنی
این مرحله از کارشناسی موتور سیکلت قدری تخصصیتر از سایر مراحل دنبال میشود. چرا که کارشناس باید با دقت عملکرد انواع سیستمهای فنی موتور را ارزیابی کند. همانند کارشناسی فنی و موتوری خودرو، در کارشناسی فنی موتور سیکلت مراحل زیر دنبال میشود:

- بررسی سیستم موتور: اجزای داخلی موتور به دقت ارزیابی میشوند و کل سیستم از نظر نشتی روغن، تولید صدای غیرعادی، وضعیت تسمه و زنجیر و… امتیازبندی میشود.
- بررسی سیستم برقی: اجزای این سیستم شامل باتری، چراغ و مدارهای الکترونیکی هستند. کارشناس وضعیت باتری را از نظر قدرت شارژ و عمر مفید بررسی میکند. مدارهای الکترونیکی از جمله سنسورها و ECU نیز باید کامل کنترل شده و از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل شود.
- سیستم سوخترسانی: یکی از مهمترین مراحل کارشناسی موتور سیکلت، بررسی پمپ سوخت و انژکتورهاست. برای اینکه موتور عملکرد خود را حفظ کند پمپ، فیلتر و لولههای سوخت نباید هیچگونه نشتی داشته باشند. در اینجا کارشناس موتور را از نظر میزان مصرف سوخت نیز مورد بررسی قرار میدهد و در صورت نیاز دستور تعویض نازلهای سوخت را میدهد.
- سیستم ترمز: سیستم هیدرولیک ترمز، لنتها، روغن ترمز و… تک به تک بررسی شده و سپس عملکرد کلی سیستم ترمز سنجیده میشود. عملکرد صحیح این بخش بزرگترین سهم را در تامین ایمنی موتور دارد.
- سیستم خنککننده: نشتی یا گرفتگیهای موجود در رادیاتور، عملکرد صحیح پمپ آب و همچنین میزان و کیفیت مایع خنککننده در این مرحله بررسی میشوند.
تست عملکرد
بعد از بازدید کلی از بدنه و سیستمهای فنی، در مرحله آخر از کارشناسی موتور سیکلت نوبت به تست عملکرد میرسد. ایراداتی که در مراحل قبلی مشاهده شدهاند در اینجا به آزمایش گذاشته میشوند. از جمله رایجترین تستهای عملکرد موتور سیکلت به سه تست زیر میتوانیم اشاره کنیم:
- تست استارت: سلامت سیستم برقرسانی و استارت در اینجا محک زده میشود. صدای تولیدشده از موتور، مدت زمانی که طول میکشد تا موتور روشن شود، میزان نیروی مورداستفاده و… با این تست سنجیده میشوند.
- تست صدای موتور: صداهای کم و زیادی که موتور تولید میکند باید به دقت بررسی شوند. چرا که هر صدای ناهنجار هر چقدر کوتاه و کم، ممکن است خبر از آسیب بزرگی در قطعات موتور یا سیستم سوخترسانی بدهد.
- تست رانندگی: سرعت و قدرت موتور، سیستم ترمز و تعلیق در حالت رانندگی مجدد چک میشوند. این مرحله که آخرین مرحله از کارشناسی موتور سیکلت است، وضعیت دستگاه را به هنگام رانندگی در شرایط مختلف میسنجد.
هزینه کارشناسی موتور سیکلت
مجموعههای کارشناسی گوناگون ممکن است برای بسته خدمات خود قیمتهای متفاوتی را درنظر داشته باشند. با این حال فاکتورهایی در تعیین هزینه کارشناسی موتور سیکلت دخالت دارند؛ از جمله:
- نوع و مدل موتور سیکلت: قطعا هزینه کارشناسی موتورهای وسپا از بهمن گرانتر است. موتورهای مدل بالا سیستمهای پیچیدهتری دارد و در نتیجه جلسه کارشناسی آنها طولانیتر و تخصصیتر خواهد بود.
- مهارت و تجربه کارشناس: اگر کارشناس از دانش و مهارت بالایی برخوردار باشد قطعا دستمزد بیشتری از شما طلب خواهد کرد.
- نوع کارشناسی: پکیج کارشناسی و نوع خدماتی که دریافت میکنید، قطعا در قیمت نهایی تاثیرگذار است. به عنوان مثال اگر تمام خدمات کارشناسی فنی و ظاهری را درخواست کنید، در انتها مشمول هزینه بالاتری میشوید.
- وضعیت موتور سیکلت: به طور کلی موتورهای تصادفی و آسیبدیده نرخ کارشناسی بالاتری دارند. چرا که تکنسین به زمان بیشتری برای بررسی آنها احتیاج دارد.

جمعبندی
کارشناسی موتور سیکلت در حقیقت یک سرمایهگذاری ارزشمند است. هزینهای که شما بابت این جلسه کارشناسی پرداخت میکنید، در نهایت به تجربه خریدی مطمئن و لذتبخش منجر میشود. با مطالعه گزارشی که کارشناس در انتها در اختیار شما قرار میدهد، شما میتوانید تصمیم بگیرید که موتور سیکلت موردنظر تا چه اندازه ارزش خرید دارد.
البته مهارت و دانش کارشناس نیز در اینجا نقش مهمی را ایفا میکند. در کارشناسی خودرو عبادی، کاملترین بستههای کارشناسی موتور سیکلت را از تکنسینهای متخصص دریافت کنید. با 10 شعبه فعال در سراسر ایران و بیشتر از 13 سال سابقه، آماده خدمترسانی به شما مشتریان گرامی هستیم. برای اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت از طریق لینک زیر اقدام کنید.
سوالات متداول
کارشناسی موتور سیکلت در چند مرحله انجام میشود؟
1-بررسی ظاهر و بدنه. 2-بررسی سیستمهای فنی. 3-بررسی عملکرد.
رایجترین تستهای عملکرد موتور سیکلت در جلسه کارشناسی کدامها هستند؟
1-تست استارت. 2-تست صدای موتور. 3-تست رانندگی.
هزینه کارشناسی موتور سیکلت چگونه تعیین میشود؟
با بررسی نوع و مدل موتور سیکلت، وضعیت سلامتی آن، تجربه و مهارت کارشناس و هچنین نوع خدمات درخواستی هزینه کارشناسی تخمین زده میشود.